Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lucrările la drumul Satu Mare – Apa se reiau din 25 septembrie
Florin Răchitan  - Vineri, 13 Septembrie 2013

După ce lucrările la drumul Satu Mare – Apa au fost oprite provizoriu, din motive tehnice, înainte ca porţiunea asfaltată să ajungă în comuna Medieşu Aurit, localnicii din satul Băbăşeşti s-au speriat că acestea nu vor mai continua şi, nemulţumiţi de praful pe care trebuie să-l înghită zilnic de la stratul de fundaţie ce a fost aşezat încă anul trecut, ei au plănuit să iasă în stradă în această săptămână şi să recurgă la acţiuni de protest extreme, inclusiv blocarea drumului care leagă municipiile Satu Mare şi Baia Mare.

 

Tensiunea a fost dezamorsată, deocamdată, de câţiva reprezentanţi ai sătenilor din Băbăşeşti în Consiliul Local Medieşu Aurit, iar pentru a clarifica lucrurile, aceştia, împreună cu primarii comunelor de pe traseul drumului, au cerut o întrevedere cu cei din conducerea judeţului.

 

Întâlnirea a avut loc vineri dimineaţa în biroul prefectului Eugeniu Avram, iar la ea a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, precum şi reprezentanţii firmei care execută lucrările, Tehnic Asist, şi cei ai Companiei Naţionale de Drumuri, care le supervizează.

 

Şeful Departamentului Întreţinere din cadrul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri din Cluj, Vasile Sabău, a declarat că într-una dintre cele trei probe analizate în laboratoare separate s-au găsit nereguli în componenţa stratului de asfalt folosit de firma executantă, bănuindu-se că acesta nu va rezista la îngheţurile şi dezgheţurile repetate, de aceea a dispus oprirea lucrărilor până la găsirea unei soluţii adecvate.

 

Reprezentanţii firmei Tehnic Asist au declarat că se aşteaptă unda verde pentru a putea să înceapă din nou asfaltarea, cu o mixtură asfaltică a cărei componenţă va fi, bineînţeles, modificată, în funcţie de cerinţele impuse de CNADNR.

 

Nerăbdarea şi temerile localnicilor au fost cel mai bine exprimate, în stilul său caracteristic, de realizatorul TV Marius Chiş, domiciliat în Medieşu Aurit: „Săptămâna asta l-am dus la groapă pe Pitucu, un om de la noi din sat, care săracu’ n-a apucat să vadă drumul făcut. Noi ne temem că or mai fi mulţi oameni ca Pitucu, pe care va trebui să-i ducem la groapă tot prin praful ăla de pe drum. Că din ’66 ni se tot promite că se va face drumul, apoi numa’ nu dă Dumnezeu să se termine odată”!

 

Reprezentanţii firmei executante şi cei ai Companiei Naţionale de Drumuri au convenit să grăbească efectuarea analizelor şi găsirea unei soluţii pentru o mixtură asfaltică potrivită următoarelor porţiuni de drum, stabilind de comun acord ca termenul de reîncepere a lucrărilor să fie fixat de 25 septembrie. În opinia lor, dacă se va lucra în ritmul de până acum şi dacă le vor permite şi condiţiile meteorologice, întregul drum va fi asfaltat, pe toată lungimea lui, în maxim o lună.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a dat asigurări că finanţarea este asigurată din fonduri de la Guvern, aşa cum promisese de la bun început ministrul Transporturilor de atunci, Ovidiu Silaghi, şi i-a rugat pe primari să-i informeze pe oameni că această mică întârziere este cauzată de probleme tehnice, dar lucrările vor fi reluate şi se vor încheia până la sosirea iernii.

1953 vizite
Distribuie pe